Art in Oisterwijk 2022 - Bernar Venet Arc

213,5º ARC X 15 – 2014

Bernar Venet

Bernar Venet is geboren in Frankrijk en woont sinds 1966 woont in New York. Venet werkt met verschillende materialen, maar staal is zijn meest gebruikte materiaal. Dit ‘Arc’-werk bestaat uit bogen, een sectie van een geometrische figuur die gemakkelijk te reconstrueren is – de cirkel.

De manier waarop de boog alle ruimte eromheen lijkt te brengen in de denkbeeldige baan waarop hij is getekend, is werkelijk spectaculair. Zelfs gematerialiseerd in staal, is de boog ongericht en heeft de neiging om zijn omgeving te transformeren in een afbeelding. Venet zegt daarover: “Mijn werken zijn vaak het resultaat van een onverwachte gebeurtenis. De indruk van precair evenwicht die deze sculptuur oproept, is in feite het resultaat van het per ongeluk wegglijden van een groep bogen.”

Het lijkt alsof Venet met de massieve, grootschalige stalen sculpturen speelt zoals een graficus dat doet met papier en pen. Zijn werken, die gewoonlijk tonnen wegen, kunnen niet worden verplaatst zonder de hulp van zware machines. Toch hebben ze nog steeds een lichtheid, als wezens die plotseling doordrenkt zijn met leven. Ondanks hun lengte en hun identieke amplitude, zijn de bogen niet op hetzelfde punt van hun curve op de grond gepositioneerd. Hoewel ze naast elkaar zijn geplaatst, komen hun uiteinden nooit op dezelfde hoogte, dat geeft dynamiek en het individualiseert tegelijkertijd deze sculpturen. Deze groepen bogen vinden hun compositorische balans in een spel van massa en volume: het werk is volledig afhankelijk van de zwaartekracht.