Fallen Sky 2006

Ilya & Emilia Kabakov

lakverf op kunststof, hout en metaal

 Ilya en Emilia Kabakov zijn kunstenaars die samenwerken aan omgevingen die elementen van het alledaagse combineren met die van het conceptuele. Hoewel hun werk diepgeworteld is in de Sovjet sociale en culturele context waarin de Kabakovs volwassen werden, krijgt hun werk steeds meer een universele betekenis.

Ilya Kabakov werd geboren in Dnepropetrovsk, Sovjet-Unie, in 1933. Hij studeerde aan de VA Surikov Art Academy in Moskou en begon zijn carrière als illustrator van kinderboeken in de jaren vijftig. Hij maakte deel uit van een groep conceptuele kunstenaars in Moskou die buiten het officiële Sovjet-kunstsysteem werkten. Emilia Kabakov (meisjesnaam Lekach) werd geboren in Dnepropetrovsk, Sovjet-Unie, in 1945. Ze ging naar het Muziekcollege in Irkoetsk en studeerde Spaanse taal en literatuur aan de universiteit van Moskou. Ze emigreerde in 1973 naar Israël en verhuisde in 1975 naar New York, waar ze werkte als curator en kunsthandelaar. Emilia werkt sinds 1989 zij aan zij met Ilya.

‘The Fallen Sky’ is een van de weinige installaties van beide kunstenaars dat geconcipieerd is voor de open lucht. Een enorm paneel van 7.00 x 8.00 meter dat met één punt in het gras lijkt te steken en een verhaal vertelt dat verwijst naar de Russische afkomst van dit stuk hemel. Ook met deze installatie uit 2006 heeft de kunstenaar naar verbinding gezocht tussen Rusland en het Westen.

* met dank aan: DeWeer Gallery Estate – Otegem (Be)

  • Herkomst UA