Ferryman 1997

Tony Cragg

brons

Tony Cragg (1949) is een van de meest gewaardeerde kunstenaars van Groot-Brittannië. Zijn sculptuur ‘Ferryman’ lijkt te verwijzen naar de bestuurder van een veerboot. Het zwarte bronzen beeld toont een volumineuze figuur met uitstulpingen. In zijn zachte vormgeving met rondingen en uitstulpingen doet hij denken aan een inwendig orgaan of aan een strak omarmd persoon. De gaten waarmee het beeld geperforeerd is, geven het een bijzondere lichtheid, die de zwaarte van het materiaal brons tegengaat. De vorm van de figuur – bijvoorbeeld de uitgestrekte armen of voorpoten – wekken bij de toeschouwer verschillende associaties op en zetten je aan het denken. Het materiaal, de vormgeving en de structuur van het oppervlak zijn verrassend en op het eerste gezicht niet leesbaar.

Zo probeert Cragg opzettelijk met de waarneming van de toeschouwer te spelen, die voortdurend probeert het onbekende onder het bekende te rangschikken. Het contrast tussen massa en lichtheid, stijfheid en beweging, onbeweeglijkheid en dynamiek, is een van de meest fascinerende kenmerken van de sculpturen Tony Cragg. De sculptuur Ferryman, ook tentoongesteld op de biënnale in Venetië, toont op indrukwekkende wijze zijn experimentele verkenning van materiaal en vorm.

Cragg’s sculpturen spelen met de perceptie van de mens: in zijn werk probeert hij het ongedefinieerde te classificeren door vertrouwde vormen en patronen te projecteren.