Art in Oisterwijk - guns david cerny

Guns 1992

David Černý

glasvezel

Geboren en opgegroeid in het voormalige Tsjecho-Slowakije weet David Černý als geen ander wat onderdrukking betekent. Met de val van het IJzeren Gordijn voltrok zich zeker ook in Praag, zijn geboorte plaats en stad waar hij nog steeds woont, een radicale metamorfose. Hoewel Černý zelf zegt geen politiek dier te zijn, heeft zijn kunst alles te maken met de waarheid van de dag. Onverbloemd en confronterend.

Zelfs zijn oudere werken zijn actueler dan ooit, en laten duidelijk zien dat de tijd verandert, maar het menselijk brein niet. Als geen ander beheerst Černý de kunst van balans tussen controversie en humor. Het beeld ‘Guns’ uit 1994 is daar een goed voorbeeld van. Vier reusachtige zwarte geweren, die tegenover elkaar hangen, maken allerlei geluiden behalve schietgeluiden. Het werd oorspronkelijk geïnstalleerd in het World Trade Center in New York.

‘Guns’ is ook figuurlijk een explosief werk, Černý bekritiseert zo op zijn manier de wereld en dwingt je tot nadenken. Maar wel altijd met een lach.