Heaven is so close 2021

Tom Haakman

gietsteen – hout

Tom Haakman is een Nederlandse kunstenaar die tracht alledaagse zaken vanuit zijn beschouwing in een ander perspectief te zetten. Letterlijk zegt hij: “Rijdend door Nederland kan ik mij eindeloos verbazen over hoe ons land in elkaar zit. Als maker reflecteer ik deze gedachte continue met mijn werk. Daarbij probeer ik met een helicopterview boven de samenleving te hangen en vraag mij daarbij af waarom deze is gebouwd op bepaalde zuilen. Waarom is euthanasie een taboe en welke plaats heeft religie nog in ons leven? Ik streef ernaar om mijn bewondering en verwondering voor de mechanismen en organisatie van de samenleving, die wij voor lief nemen, over te brengen. Met mijn werk wil ik empathie en respect voor onderbelichte onderdelen aanwakkeren en ons aanmoedigen onze relatie met de samenleving te heroverwegen.”

De sculptuur ‘Heaven is zo close’ is een toren van Babel waarin hij de vraag stelt of technologie ons weer samen tot een hemel kan brengen? Tom Haakman toont observaties van de geleidelijke achteruitgang van religie en religieuze waarden in onze samenleving, door het gebruik van een cross-over tussen klassieke symboliek en moderne technieken. Zo ontstaat er een zoektocht naar rituelen die ontstane gaten opvullen. De mobiele telefoon speelt daar duidelijk zichtbaar een grote rol in. Dit beeld is dan ook gemaakt van 2500 gietstenen, afgegoten in mallen van oude telefoons.

  • Herkomst NL