jesus punches the banker chris

Jesus punches a Banker 2019

Chris Dobrowolski

hout, messing, aluminium en emaille-verf

Het beeld ‘Jesus Punches a Banker’, gemaakt in de nadagen van de financiële crisis, maakt gebruik van een kopie van het 14e-eeuwse fresco ‘Expulsion of the money changers’ van Giotto di Bondone †. Op het fresco is te zien hoe Jezus de geldwisselaars de tempel uit jaagt. Het is zo oud dat een deel van het beeld is vervaagd, inclusief de zweep van Jezus, waardoor hij alleen met gebalde vuist achterblijft.

Dobrowolski legt het uit als: “In wezen ziet Jezus eruit alsof hij op het punt staat een bankier te slaan. Het gebouw is de werkplaats voor het project ‘Men in Sheds’ in Barnsley (een industriële stad in het noorden van Engeland) waar ik het werk heb gemaakt. De man die de hendel omdraait, is een van de vrienden die ik maakte tijdens een kunstenaarsresidentie daar.”

Het werk van Chris heeft een opzettelijke ‘opgeklopt in een tuinhuisje’-esthetiek. Altijd werkend vanuit persoonlijke ervaring, elk werk heeft een verhaal. Door de jaren heen heeft hij deze verhalen zowel als artiest, docent en als performer op het podium verteld.  Hierdoor wordt het publiek onderdeel van een ontdekkingsreis.

‘Jesus Punches a Banker’ is een mooi voorbeeld van kinetische kunst: sculpturen die de interactie met de omgeving aangaan, in dit geval de wind.

Dit werk is in bruikleen van Barnsley Museums.