Art in Oisterwijk - mann und tanzerin stephan balkenhol

Ohne titel (Mann und Tänzerin)

Stephan Balkenhol

brons en emaille verf

In de werken van de Duitse kunstenaar Stephan Balkenhol staat de mens centraal. Hij maakt reliëfs, tekeningen en zeefdrukken, maar zijn grof gehakte en kleurig beschilderde houtsculpturen zijn echt z’n handelsmerk. Stephan Balkenhol kerft met traditioneel gereedschap levensgrote menselijke figuren uit blokken hout. De sculpturen die daaruit voortkomen, worden tot leven gebracht door het werk van zijn beitel, waardoor gradaties van highlights en schaduwen en licht geschilderde oppervlakken ontstaan.

In vroege voorbeelden van zijn werk – mannelijke of vrouwelijke naakten bevestigd aan sokkels – echoden klassieke Griekse beelden; hun zorgvuldig gepositioneerde gelaatstrekken (de geometrie van de lip, de ronding van de wenkbrauw) en buitengewoon levensechte ontspannen houdingen, verloochenen hun schijnbare eenvoud.

‘Mann und Tänzerin’ zijn gemaakt in brons en daarmee geschikt voor presentatie in de openlucht, maar de voorliefde voor de houten structuur is overduidelijk zichtbaar in dit werk. Het zijn onopvallend geklede hedendaagse figuren, weergegeven met voldoende detail om bijna driedimensionale portretten te suggereren. Ze vertonen echter geen tekenen van emotie en bevatten geen sociaal-kritische referenties, maar behouden een aanzienlijke banaliteit.

“Misschien stel ik een verhaal voor en vertel ik niet het einde, geef ik slechts een begin of een fragment. Er moet nog veel gebeuren voor de toeschouwer”, legt Balkenhol uit. Maar de starende man die naar de dansende vrouw kijkt, dwingt je als toeschouwer om mee te kijken en erover na te denken, hoe eenvoudig het tafereel ook lijkt.

* met dank aan: DeWeer Gallery Estate – Otegem (Be