olnetopia nick ervinck

Olnetopia 2019

Nick Ervinck

inox, polyurethaan en polyester

De Belgische kunstenaar Nick Ervinck (1981) is vooral gefascineerd door de ‘negatieve ruimte’ zoals hij die ontdekte bij klassieke beeldhouwers als Henry Moore. Net als Moore heeft Nick Ervinck veel aandacht voor hoe een sculptuur zich tot de ruimte verhoudt. Ervinck maak bio-morfe objecten, in een uitgesproken kleur, waarvan het lijkt of ze de wereld waarin ze geplaatst zijn bevragen.

Zelf zegt hij daarover: “Aan de basis van mijn werk liggen steeds de tegenstellingen tussen natuur en cultuur, tussen oud en nieuw. Ik ben een van de eerste kunstenaars die werkt met digitale technologie, maar ik maak oom gebruik van traditionele methodes zoals beeldhouwen, keramiek enzovoort. Je zou mijn wereld kunnen omschrijven als een kruisbestuiving tussen de virtuele en de fysieke wereld.”

Ervinck doet dat ook met zijn eigen virtuele museum ‘Museion’, dat gratis te bezoeken is en dag en nacht geopend. Ook hierin vind je zijn fascinatie voor het wisselende spel tussen de fysieke en virtuele wereld. In zijn werk verkent hij op geheel eigen wijze klassieke thema’s als de mens (met een focus op zijn anatomie en de opkomst van cyborgs), planten (vooral hun genetische manipulatie), maskers en dieren, maar altijd vanuit een (kunst)historische achtergrond die hij snijdt met de hedendaagse pop- en science fiction cultuur. Dat levert bijzondere en intrigerende beelden op zoals het beeld ‘Olnetopia’ waarin de fascinatie voor Henry Moore onmiskenbaar terug te vinden is.