seated man sean henry

Seated Man 2011

Sean Henry

brons – beschilderd – cortenstaal

Sean Henry (1965) maakt sculpturen in brons of keramiek, die hij met olieverf beschildert. Het zijn realistische menselijke figuren of groepen mensen, die zich in alledaagse situaties bevinden.

Henry is bedreven geraakt in de manipulatie van schaal en vermijdt bijna altijd levensgrote representatie. Hij verkent de mogelijkheden van de beeldhouwkunst door middel van verschillende strategieën: door het gebruik van meer dan één figuur; door het spaarzame gebruik van hedendaagse iconografie; en door een meesterlijk vermogen om psychologische aanwezigheid te suggereren. Zijn figuratieve sculpturen zijn opzichzelfstaand, vaak peinzend, licht melancholisch en ze stralen altijd zelfbeheersing uit. Dit gevoel van geaardheid staat centraal in Henry’s figuren en creëert hun sterke fysieke aanwezigheid, hun gevoel van zijn én blijven. Henry’s figuren doorlopen gemiddeld zes processen voordat hij ze kan schilderen.

Ik boetseer de figuren in klei – hol of op een stalen armatuur – en laat dan een siliconenmal maken, hetzij van een stuk ruwe klei, hetzij van een gebakken keramisch werk. Meestal is het een professionele mallenmaker die dat doet. Vervolgens breng ik de mal naar een bronsgieterij en maak daar een wassen kopie van het originele werk. Dit wordt grotendeels door de gieterij gedaan. Bij deze man heb ik de herinnering dat ik hem eerder heb gebeeldhouwd, wat helpt.”

Sean Henry’s ‘Seated man’ is een bronzen beeld van een onbekende man zittend op een bank, onverstoorbaar vooruitkijkend in de verte.

  • Herkomst UK