Three of a Kind 2017

Ewerdt Hilgemann

geïmplodeerd RVS

Ewerdt Hilgemann beheerst als geen ander de kunst van het imploderen. Een techniek waarbij je met grote kracht de lucht in korte tijd uit een vorm zuigt. Onmiskenbaar zijn handelsmerk. De werken bestaan uit hoogwaardige rvs-sculpturen in verschillende vormen, waar door het imploderen een nieuwe vorm ontstaat. Dat vraagt kennis van de techniek maar vooral ook kennis van het materiaal, want hoe buigt de oorspronkelijke vorm om de nieuwe vorm te creëren? Zijn fascinatie voor metaal begon als heel jong kind in de oorlog. In de zeldzame momenten dat hij uit de schuilkelder naar buiten mocht, was het enige speelgoed de metaalsplinters die na een bombardement achterbleven. Ewerdt verzamelde die in een doosje, dat hij overigens nog steeds in zijn bezit heeft. Het spiegelende RVS toont het licht, de lucht, jezelf maar ook de omgeving. En de vervorming die ontstaat door het geïmplodeerde materiaal maakt die belevingswereld alleen maar interessanter.

Oorspronkelijk begon Hilgemann met het werken aan sculpturen bestaande uit natuursteen en staal. In de jaren tachtig introduceerde hij het werken met de ‘natuurlijke krachten’ en het ‘toeval’. Tot zijn verbazing merkte Hilgemann dat het onvoorspelbare ook een onderwerp is dat tot de natuurlijke wetten behoort en dat zich zelfs gedeeltelijk laat sturen. In 2014 werd Ewerdt Hilgemann uitgenodigd door het Parc Avenue Sculpture committe om zijn werk voor drie maanden op de middenberm van het Park Avenue in New York te tonen.

In 2020 wijdde het Kröller Müller Museum in Otterlo een solotentoonstelling aan deze bijzondere kunstenaar onder de titel ‘Ewerdt Hilgemann, Work in progress 1959-2020’. Vanwege de COVID-19 problematiek werd deze verlengd tot het najaar van dat jaar. Het museum verwierf ook zes werken van de kunstenaar. In deze tentoonstelling gaan beide beeldengroepen de verbinding aan met de dynamische omgeving van het centrum van Oisterwijk. Geplaatst in de nabijheid van de weg en in de rand van het troittoir tonen ze de dynamiek en de menselijke schaal van Oisterwijk op zijn mooist!

  • Herkomst DE