Refuge 2022

Will Beckers

cortenstaal en wilgentenen

Will Beckers is een milieukunstenaar die bekend staat om zijn locatie-specifieke installaties en op de natuur gebaseerde sculpturen, vaak aangeduid als ‘land art’ of ‘kunst in de natuur’. Beckers werkt als beeldhouwer en architect van de natuur en maakt zijn installaties van natuurlijke materialen en duurzame metalen constructies. Zijn natuurlijk installatiewerk nodigt het publiek uit het kunstwerk te ervaren, waarbij de bezoeker betrokken wordt en er een interactie tot stand komt.

Beckers ‘environmental’ kunstwerken nemen vaak de vorm aan van een bio-sculptuur, of een groeiend organisme dat ons stimuleert na te denken over de relatie tussen individuen en de omgeving. Hij confronteert de natuur met haar eigen materialen. Tijd en continuïteit zijn sleutelelementen in Will Beckers’ kunst. Het materiaal dat hij inbrengt groeit, het volgt het ritme van de seizoenen. Zijn projecten zijn altijd een investering op lange termijn, maar uiteindelijk zijn ze ook gevoelig voor vergankelijkheid.

“Mijn werk gaat over het tonen van de vergankelijkheid van het leven en de regeneratie van onze natuurlijke wereld.” Tijdens het creatieproces vindt een metamorfose plaats. Aan het begin van het proces bepaalt de omgeving de aard van het beeld, wanneer het werk voltooid is, heeft het beeld de omgeving veranderd. Er is een nieuwe betekenis aan de omgeving toegevoegd.