guitar played by the wind chris

The guitar played by the wind 1991

Chris Dobrowolski

hout, messing, aluminium en emaille-verf

De kinetische sculptuur ‘Guitar Played by the Wind’ is een ouder werk van Chris Dobrowolski. Het laat precies zien vanuit welk perspectief Dobrowolski zijn kunst maakt. Zodra de wind er vat op krijgt, begint de gitaar te spelen. Het werk is geïnspireerd op de soundtrack van Ennio Morricones’ film ‘The Good, the Bad and the Ugly’ – met name de minimalistische gitaarmuziek die te horen is in de laatste vuurgevechtscène aan het einde van de film.

Met deze sculptuur wil Dobrowolski de synergie tussen muziek en landschap vastleggen, zoals dat bij veel westerns het geval is: eenvoudig maar intens. Maar in plaats daarvan produceert het alleen een mechanische tweesnarige tokkel. 

Met dit werk toont Dobrowolski de humor en het cynisme die zo kenmerkend zijn voor zijn kunstwerken. Als kunststudent droomden hij en twee muzikale vrienden ervan een band te vormen. Hoewel een vriend een succesvolle popster werd, spatte voor Chris de droom als een ballon uiteen. Falen en teleurstelling zijn een constante preoccupatie en inspiratiebron voor zijn werk.