Urban Interventions 2022

Jaune

streetart

De Belgische kunstenaar Jaune (1986) is een street-artist die zijn creatieve fantasie uit, aan de hand van vuilnismannen. Ze zijn herkenbaar, grappig, intrigerend en ze laten je nadenken over deze harde werkers in het algemeen.

Jaune ontwikkelde het concept van de kleine vuilnismannen in 2011. Zijn briljante idee ontstond vanuit zijn eigen werkervaring als vuilnisman. Tijdens het werken viel het hem op dat ondanks dat hij in zeer opvallende kleren rondliep die fluoriderend geel en oranje waren, hij niet opviel bij mensen. “Als vuilnisman ben je een soort subject dat hoort bij het straatbeeld, waar men geen aandacht aan schenkt. Mensen negeren je, zeggen haast nooit gedag en maken geen praatje met je.” 

Deze behandeling zorgde ervoor dat Jaune figuren wilde gaan maken die nu wel opvallen. Ze worden in aparte situaties geplaatst en door een nieuwe relatie te creëren tussen het subject en het vuilnis, wordt er ook meteen een nieuwe betekenis aan gegeven. In het werk zijn de luxe voorwerpen vervangen voor vuilniszakken. Hierdoor ontstaat een nieuwe perceptie op de wereld van de vuilnismannen.

Jaune zijn vuilnismannen gaan op in hun omgeving. Ze worden omgeven door dagelijkse rituelen, vreemde situaties of ongelukken. Hierbinnen is hij meestal opzoek naar een gespannen moment. Een theekopje dat net uit het raam naar beneden valt, een man die bijna gaat vallen of een paard dat op het punt staat te gaan steigeren. Deze spanning maakt zijn werk nog interessanter.

  • Herkomst BE